perjantai 3. toukokuuta 2013

P niin kuin paita, P niin kuin projekti...

Kun sattuu olemaan herkästi innostuvaa lajia, niin aika usein huomaa olevansa täydessä vauhdissa keskellä jotakin projektia, joka ei olekaan ihan niin pieni. Tämän projektin tuotokset vilahtivat jo kankaankadotustalkoiden kollaasissa, ja oikeastaan on niiden talkoiden ansiota, että tämä projekti valmistui melko nopeasti :).

Mummi tuumi jossain vaiheessa, että olisi hauska, jos ompelisin joskus serkuksille (10kpl) samistelupaidat. No, minä heti innostuin, että mikäpä siinä, ommellaan pois. Tästä tuli PaitaProjekti, johon tarvittiin yli 7 metriä kangasta, aika monta metriä resorikanttia ja aika monta tuntia kaavojen piirtämistä, leikkaamista ja ompelua.

Kankaan valintaan osallistuivat lasten äidit ja täytyy sanoa, että olen erittäin tyytyväinen valintaan. Nimittäin kangas oli harvinaisen hyvä materiaali leikkaamista ja ompelua ajatellen: kuviot kulkivat aika lailla käsi kädessä langansuuntien kanssa ja kangas on singletrikooksi suhteellisen jämäkkää eikä kovin joustavaa. Sarjaompelun unelmamateriaali suorastaan.

Lasten paidat olivat kokoja 80cm-140cm. Toiselle pienimmistä tein paidan sijasta bodyn. Lisäksi ompelin ukille ja mummille myös samistelupaidat, tai oikeastaan mummin paita on tunika, jossa on halkiot helman sivuissa. Kaikki paidat on tehty tavallaan mittojen mukaan eli pyysin tietyt mitat, joiden perusteella muokkasin kaavoja sopiviksi. En luota tällä kokemuksella kaavojen kokomerkintöihin, koska eri malleissa on aika isojakin eroja.






Kangas: Pehemiältä (PaaPiin sieniperhe)
Käytetyt kaavat: Kisuliini, Little Lamb ja Pupunen (Ottobre-lehdistä), Ukin paita Joka tyypin kaavakirjan miesten paita pidennettynä, mummin tunikan kaavan piirsin itse entisen tunikan pohjalta

Ompelin paidat sarjatyönä eli tietyt työvaiheet aina kerrallaan kaikista. Tyttöjen paidoissa on valkoiset kantit ja poikien paidoissa mustat, joten kanttasin kerralla kaikki samanväriset. Ilman kantinkääntäjää urakka olisi ollut melkoinen! Maitotytön blogista löysin hyvän idean resorikantin viimeistelyyn: kannattaa ommella resorin kohta ensin ompelukoneella ja sitten vasta saumurilla.


Tässä paitapino odottelee toimitusta eteenpäin. Kyllä oli mukava, kun sai tämän pinon valmiiksi. Nyt on sen verran kokemusta paitojen ompelusta, että alkaa jo mennä melko rutiinilla :).


Ja lopuksi vielä yksi käyttäjä uudessa paidassaan. Omille muksuilleni en tietenkään jaksanut niin tarkkaan mittailla, joten hihoissa on reilusti kasvunvaraa. Mutta sehän ei mitään haittaa, kun hihansuu on tarpeeksi napakka ja pysyy ylhäällä. Ja käyttäjä ainakin vaikuttaa kovin iloiselta :D.

3 kommenttia:

  1. On siinä kone hurissut ja jalka polkenut :) ja kiva kangas!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On joo. Onneksi ei oo polkusingeriä kuitenkaan :). Kangas on hyvä, ei tuu edes korvista ulos vielä :P.

      Poista
  2. Ihanat. Jospa joku päivä koko serkkuporukka ja mummi sekä ukki sais paidat päälle. Ja saatais hieno yhteiskuva. Kiitos ompelusta.

    VastaaPoista